Overige therapieën

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor; het is de belangrijkste oorzaak van kortdurend werkverzuim in Nederland. Ongeveer 10% van de mensen heeft regelmatig last van een of andere vorm van hoofdpijn. Voor een patiënt met hoofdpijn is het stellen van de juiste diagnose uitermate belangrijk. Men met zich realiseren dat er vele verschillende soorten hoofdpijn bestaan, die elk op een andere manier behandeld moeten worden. De fysiotherapeut kan aan een aantal oorzaken van hoofdpijn wat doen.

Robert Folkerts en Hans Aalders zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van deze oorzaken van hoofdpijn.

Kaakklachten

Pijnklachten in en rond het kaakgewricht kunnen worden behandeld middels fysiotherapie. Het betreft hier een specialisatie binnen de fysiotherapie, door speciefieke behandeling kunnen pijnklachten vanuit het kaakgewricht en of de kauwspieren worden verholpen.

Bovendien kunnen hoofdpijn- maar ook nekklachten afkomstig zijn uit het kaakgewricht, onze gespecialiseerde fysiotherapeut, Hans Aalders, kan middels een bewegingsonderzoek vaststellen of het kaakgewricht hiervoor verantwoordelijk is.

Haptonomie

Bij deze aanpak binnen de fysiotherapie wordt er gebruik gemaakt van o.a. de tastzin en bepaalde oefeningen zodat er een betere lichaamsbewustwording plaatsvindt en er een betere ontspanning ontstaat in het lichaam. Hierdoor kan men gevoelsmatig en lichamelijk inzicht krijgen in het ontstaan, verhelpen dan wel verlichten of omgaan met uw lichamelijke klachten.

Fysiotherapie op haptonomische basis wordt uitgevoerd door José de Vries.

Cyriax

Cyriax, oftewel Orthopedische geneeskunde, is een behandelmethode bij aandoeningen van de “weke delen” van het bewegingsapparaat. Hiermee worden bedoeld: de gewrichten, de gewrichtskapsels, de gewrichtsbanden, spieren en pezen. Bij de behandeling maakt de fysiotherapeut gebruik van manuele technieken, zoals:

  • Dwarse fricties (een specifiek soort massage)
  • Lichte manipulaties
Twee van onze fysiotherapeuten, Carin Luit en José de Vries, zijn gespecialiseerd in deze behandelmethode.

Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. De klachten die men ervaart zijn vaak pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen.

Met behulp van fysiotherapie kan er een vermindering van de klachten optreden. Meestal wordt er gekozen voor een actieve vorm van fysiotherapie ter verbetering van de houding en/of conditie. Het accent ligt op het vinden van een evenwicht tussen rust en bewegen.

Indien u meer informatie wilt over de behandeling bij fibromyalgie, José de Vries is onze gespecialiseerde fysiotherapeut.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is fysiotherapeutisch goed te behandelen door middel van een combinatie van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Daarnaast is de behandeling gericht op het inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut is Carin Luit, zij kan u nog meer informatie geven over de behandeling.