Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit wordt veroorzaakt door een overbelast of niet goed functionerend lymfesysteem. Het lymfesysteem zorgt o.a. voor de vochthuishouding in het lichaam; wanneer dit systeem het vocht niet goed kan vervoeren, ontstaan ophopingen in de weefsels.
Oedeem kan in verschillende vormen voorkomen:
* Lymfoedeem: als het lymfesysteem niet goed functioneert, heeft dit ophoping van eiwitrijk vocht tot gevolg. Lymfoedeem kan ontstaan na een behandeling bij borstkanker na het weghalen van de lymfeklieren in de oksel (maar evengoed ook na operaties van knie of heup e.d. of ongelukken).
* Veneus oedeem: de oorzaak van veneus oedeem zijn niet goed functionerende kleppen in de aderen, waardoor er geen goede bloeddoorstroming en vochtafvoer plaatsvindt. Dit gebeurt bijvoorbeeld a.g.v. trombose, spataderen of een operatie aan de bloedvaten.
* Lipoedeem: een vorm van oedeem waarbij de vetcellen (lipiden) in het lichaam abnormaal verdeeld zijn. De oorzaak hiervan is nog onbekend. Het uit zich meestal in pijnlijke, vermoeide en gezwollen armen of benen. Lipoedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem.
De behandeling
De therapeut zal met u overleggen welke behandeling het best bij u past. Afhankelijk van de aandoening en oorzaak zijn er verschillende behandelmogelijkheden:
* Manuele lymfedrainage (MLD): de oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren en te bevorderen (met MLD-oefentherapie door drukverschillen te creëren en met MLD-massage via huidterritoria en waterscheidingen).
* Oefentherapie: met oefeningen wordt geprobeerd om de spieren mee te laten helpen bij de vochtafvoer (spierpomp). Meestal krijgt u oefeningen mee naar huis die u dagelijks moet doen.
* Lymfetaping: door het aanbrengen van CureTape op een speciale manier (rekening houdend met de lymfeknopen, lymfebanen, huidterritoria en waterscheidingen) kan de vochtafvoer van oedeem gestimuleerd worden.
* Adviezen m.n. bij lymfoedeem: voorkom wondjes, voorzichtig met prikken, snijden, branden en insectenbeten (dus niet krabben), tips over huidverzorging, geen knellende kleding of sieraden dragen.
* Compressietherapie: een belangrijk gedeelte van oedeemtherapie kan ook uit compressietherapie bestaan, dit gebeurt door zwachtelen. Hiermee wordt druk uitgeoefend op het weefsel en de vaten, dit stimuleert weer het afvoeren van vocht. Wanneer de arm of het been effectief behandeld is (op zijn dunst is) wordt een elastische kous (TEK = therapeutische elastische kous) aangemeten. Deze therapie wordt verzorgd door Heleen van Oldenburger van CompressieZorg.
Effecten oedeemtherapie
* vermindering van de omvang van het oedeem
* functieverbetering van spieren en gewrichten
* spanningsafname van oedeem en daardoor pijnvermindering
* afname infectiekans
Vergoeding vanuit de verzekering
Niet alle vormen van oedeem zijn chronisch.
Oedeemtherapie door letsel van het lymfestelsel wordt vergoed vanuit de verzekering. Wel heeft u een verwijzing van de specialist of huisarts nodig om voor deze vorm van therapie in aanmerking te komen.
Omdat lymfe oedeemtherapie een chronische aandoening is, komen de eerste twintig behandelingen uit uw aanvullende pakket. Vanaf de 21e behandeling zal de vergoeding plaatsvinden vanuit het basispakket.
Onze oedeemtherapeuten zijn: Carin Luit en Judith Ririhena