Epley Menoeuvre bij BPPD

Epley

Een nanoeuvre volgens Epley wordt uitgevoerd bij patiënten met een BPPD (Benigne Paroxysmale Positie afhankelijke Duizeligheid). BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van oorkristallen in een deel van het binnenoor waar zij zich niet horen te bevinden. Kenmerken van BPPD zijn duizeligheid, aanwezig enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals vooorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt mmestal niet langer dan een minuut en is vaak aanweizg in lig. Dit laatste onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid.

De behandeling bestaat uit het verplaatsen van de oorkristallen naar een minder gevoelig deel van het binnenoor.

Er worden vier opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt, waarbij iedere beweging 30-60 seconden wordt aangehouden. Bij iedere beweging kunt u duizelig worden.

De Epley methode is effectief bij ongeveer 80% van de BPPD patienten. Soms is echter 1 behandeling niet voldoende en kan het raadzaam zijn de Epley manoeuvre te herhalen.

Duur van de behandeling

De Manoeuvre volgens Epley duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Ga na de behandeling even rustig zitten voordat u naar huis gaat, vooral de eerste minuten bestaat de kans dat de kristallen weer verschuiven waardoor duizeligheid ontstaat.

Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen.

Slaap de komende twee nachten half rechtop (hoek van 45 graden).

Vermijd de eerste paar dagen situaties waarbij het hoofd sterk naar voren of achteren moet bewegen (denk hierbij aan de kapper of de tandarts).

De hiervoor beschreven methode is effectief bij 80% van de BPPD patienten. Als deze methode bij u niet werkt kan uw fysiotherapeut overgaan op het geven van de zgn. Brandt-Daroff Thuisoefeningen. Ook bij mensen waarbij de klachten na enige tijd weer terugkeren worden de thuisoefeningen voorgeschreven om verdere terugkeer van de klachten te voorkomen. In die gevallen heeft de therapie op 95% van de gevallen succes.