Echografie

Musculoskeletale Echografie

foto echografie

Musculoskeletale Echografie is een specialistisch en uitvoerig onderzoek dat gebruik maakt van geluidsgolven. De golven worden uitgezonden door een zogenaamde transducer die door middel van contactgel op de huid wordt geplaatst. De golven die de transducer uitzendt, worden door de lichaamsweefsels in bepaalde mate teruggekaatst naar het apparaat die verbonden is met een computer. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven allemaal in verschillende mate. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels. De meesten van ons kennen de echo van de toepassing bij zwangerschappen.

 

Echografie in de fysiotherapie?

Echografie kan informatie geven over de mate van zwelling van het desbetreffende weefsel (spier, pees, slijmbeurs etc), de mate van structuurverandering binnen het weefsel en eromheen, de aanwezigheid van een ruptuur (scheur) en de aanwezigheid van kalkvorming.

We kunnen echografie gebruiken op gewrichten en spieren zoals van de schouder, elleboog, pols, hand, heup, knie en enkel en de voet.

 

Doel

Door middel van echografie kunnen we visueel inzicht krijgen in het ziektebeeld van de patiënt.

Eindelijk kunnen we een kijkje binnenin het lichaam nemen! Echografie kan helpen met het snel en nauwkeurig opstellen van de diagnose en tijdens de behandelingen kan het informatie verschaffen over de ontwikkeling van de aandoening.

 

Ontwikkeling

De apparatuur is in prijs gezakt zodat de laatste jaren de techniek ook beschikbaar is voor fysiotherapeuten. Met name grotere praktijken doen aan deze ontwikkeling mee ! De scholing om de echo-beelden te kunnen interpreteren is intensief, maar erg interessant. De fysiotherapeut is als bewegingsdeskundige en specialist op gebied van aandoeningen van het bewegingsapparaat ( de spieren en gewrichten) de aangewezen persoon om klachten op deze manier te onderzoeken!

Echo-onderzoek staat vaak niet op zich, maar is een toevoeging van het uitgebreide onderzoek wat de fysiotherapeut al gewend is te doen. Zodoende kan in de eerste lijn al zeer nauwkeurige diagnostiek bedereven worden.

De echografie kan ook tijdens bewegen gedaan worden zodat de weefsels beoordeeld kunnen worden tijdens bewegen!

 

U kunt rechtstreeks of via de huisarts bij ons terecht voor onderzoek van uw klachten. Het onderzoek kan zijn met of zonder echografie. De echografie kost u niets extra!