Rugnetwerk

Fysiotherapie de Marne & GC Winsum is lid van het Rugnetwerk Noord-Nederland (RNN), dit is een samenwerkingsverband van de afdelingen Fysiotherapie en Revalidatiegeneeskunde van het Martini Ziekenhuis en 1e-lijns fysiotherapeuten. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met rugklachten (ook na een operatie).

Rugklachten zijn veel voorkomend. 80% Van alle mensen maakt één of meerdere periodes van rugklachten mee.Veelal duren de periodes van hevige lage rugklachten niet lang. Met pijnstillers, oefeningen en evt. fysiotherapie of manuele therapie zijn de klachten in enkele dagen tot enkele weken weer verdwenen. Het probleem is meer, als rugklachten steeds vaker gaan voorkomen (enkele keren per jaar) of als de lage rugklachten langer duren (na 3 maanden achter elkaar rugklachten, spreken we van chronische rugklachten). Het blijkt dat ook deze rugklachten goed behandelbaar zijn. Rugnetwerk Noord Nederland zet in op recent wetenschappelijk onderzoek en het delen van deze kennis bij de deelnemers, om de mensen met rugklachten zo adequaat mogelijk te helpen genezen. Een belangrijk punt waar het Rugnetwerk veel aandacht aan geeft is de MCI (Motor Control Impairment). Vaak is er aantoonbaar spierkrachtverlies en verlies van kwaliteit van aanspannen door de langdurige periode van klachten. Door goede diagnostiek en behandeling o.a. met echografie worden er prima resultaten behaald!

Verder kunnen factoren als de lichamelijke conditie, weinig bewegen om pijn te vermijden of juist niet goed rekening houden met de rug en steeds over grenzen gaan een rol spelen. Ook spanningen of factoren die gerelateerd zijn aan het werk kunnen een rol spelen.

Onderzoek
Omdat de klachten veelal langer bestaan en de kleine spieren in de buik, rug en bekken diep liggen (en niet goed te zien of te voelen zijn), wordt vaak een echografie apparaat gebruikt om zo het bewegen van de kleine spieren te bekijken en wordt zo de diagnose van een verstoorde spierfunctie bevestigd.

Behandeling

Behandeling is gericht op het herstellen van de juiste spierfunctie en het weer (durven) bewegen van de rug met een goede controle over het bewegen.
Met het eerder genoemde echografie apparaat kan ook geoefend worden om weer controle over de kleine, diepe spieren te krijgen. Vaak bewegen de spieren al langere tijd niet goed en is het gevoel van het juiste aanspannen verdwenen. Door, tijdens het oefenen, te kijken naar het echobeeld leert u weer ze op een juiste manier aan te spannen.

Vervolgens gaat u oefeningen uitvoeren in een bepaalde volgorde :

Aanleren van het aanspannen van de kleine, diepe spieren met behulp van echografie
• Weer leren bewegen van de lage rug : subtiel (kleine bewegingen) en met controle
• Verder verbeteren van het gebruik van de kleine, diepe buik- en rugspieren
• Toepassen van deze verbeterde functie van de rug in het dagelijks handelen en later ook bij sport en werk
• Houdingscorrectie en bewegingsadviezen.

Aangezien de klachten veelal langer bestaan (maanden tot jaren als men alle periodes met klachten meetelt) zal het tijd en energie vragen om het beweegpatroon te veranderen zodat de rugklachten afnemen. Dit kan soms maanden in beslag nemen.