Bekkenfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen (mannen, vrouwen, kinderen) met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem.

Klachten

Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen vinden het vaak moeilijk om met deze klachten naar een zorgverlener te gaan. Schaamte speelt daarbij soms een rol. Maar daarvoor is geen enkele reden. Want u bent niet de enige met dit soort klachten. Bovendien is de bekkenfysiotherapeut gespecialiseerd in bekkenklachten en u kunt in alle vertrouwelijkheid de problemen bespreken.

Bekkenbodem

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen in deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen komen hierbij ook voor. Lage rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u doen?

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk.

De bekkenfysiotherapeut adviseert u -indien nodig – over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en over ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Ook met vragen op seksueel gebied kunt u bij de fysiotherapeut terecht. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen.

Stuitpijn

Het stuitje kan door een val op je billen of een bevalling een afwijkende stand krijgen. Dit kan kort geleden, maar soms ook heel erg lang geleden ontstaan zijn, waarbij de klachten langzaam verergeren. Stuitpijn komt voor bij zowel mannen als vrouwen.

Rianne van den Berg is gespecialiseerd in het behandelen van stuitpijn. Ze is geschoold in de NIMOC-methode. De NIMOC is een ‘nieuwe’ behandelmethode van de bekkenfysiotherapeut voor het behandelen van rug- en bekkenklachten, waaronder stuitpijn. Deze methode geeft een extra mogelijkheid voor de bekkenfysiotherapeut om patiënten met stuitpijn, bekkenpijnklachten, liesklachten en anuskramp te behandelen; met verbazingwekkende resultaten. Maar ook bij patiënten met incontinentieklachten voor urine of ontlasting, seksuele pijnklachten of patiënten die moeite hebben om de urine of ontlasting kwijt te raken, wordt vermindering van de klachten gezien. Verder wordt er vermindering van pijn gerealiseerd bij patiënten met rugklachten.

Onze bekkenfysiotherapeut Rianne van den Berg werkt in Leens, Sauwerd en Winsum.