Andere Specialisaties

Chronische pijn

Wanneer u chronische pijn heeft, kan dit leiden tot:

  • Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, duizeligheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en onbegrepen pijnklachten
  • Geestelijke klachten, zoals een opgejaagd gevoel, slechts slapen, niet meer kunnen ontspannen en genieten
  • Ander gedrag in uw dagelijks leven, u kunt bijvoorbeeld angst krijgen om te bewegen.

Om beter te leren omgaan met chronische pijn, kunt u speciefieke fysiotherapie krijgen.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is fysiotherapeutisch goed te behandelen door middel van een combinatie van ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Daarnaast is de behandeling gericht op het inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten.

Fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk pijn in bindweefsel en spieren. De klachten die men ervaart zijn vaak pijn, stijfheid, vermoeidheid en soms stemmingswisselingen.

Met behulp van fysiotherapie kan er een vermindering van de klachten optreden. Meestal wordt er gekozen voor een actieve vorm van fysiotherapie ter verbetering van de houding en/of conditie. Het accent ligt op het vinden van een evenwicht tussen rust en bewegen.

Cyriax

Cyriax, oftewel Orthopedische geneeskunde, is een behandelmetheode bij aandoeningen van de “weke delen” van het bewegingsapparaat. Hiermee worden bedoeld: de gewrichten, de gewrichtskapsels, de gewrichtsbanden, spieren en pezen. Bij de behandeling maakt de fysiotherapeut gebruik van manuele technieken, zoals:

  • Dwarse fricties (een specifiek soort massage)
  • Lichte manipulaties

Kaakgewricht

Pijnklachten in en rond het kaakgewricht kunnen worden behandeld middels fysiotherapie. Het betreft hier een specialisatie binnen de fysiotherapie, door speciefieke behandeling kunnen pijnklachten vanuit het kaakgewricht en of de kauwspieren worden verholpen.

Bovendien kunnen hoofdpijn- maar ook nekklachten afkomstig zijn uit het kaakgewrciht, onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan middels een bewegingsonderzoek vaststellen of het kaakgewrichjt hiervoor verantowoordelijk is.

Flex Chair

Met behulp van Flex Chair kan de conditie van de rug gemeten en geoefend worden.

Heart rate variability (stress management meten)

Een van de nieuwste en meest diepgaande methoden van biofeedback is de training van de hart-ritme-variabiliteit (HRV). Het hartritmepatroon geeft de balans aan in ons autonome zenuwstelsel. Door het trainen van een harmonisch hartritme zal het herstel in het lichaam bevordert worden. Positieve gevoelens en een gelijkmatig hartritme maken het voor de hersenen makkelijker om informatie te verwerken waardoor we helderder kunnen denken, minder vergeetachtig worden, beter beslissingen kunnen nemen. Andere aangetoonde effecten van HRV trainig zijn: verlaging van de bloeddruk, vermindering van klachten bij chronische vermoeidheid, fibromyalgie, spastische darm, cardiovasculaire stoornissen, faalangst en astma.

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor; het is de belangrijkste oorzaak van kortdurend werkverzuim in Nederland. Ongeveer 10% van de mensen heeft regelmatig last van een of andere vorm van hoofdpijn. Voor een pati??nt met hoofdpijn is het stellen van de juiste diagnose uitermate belangrijk. Men met zich realiseren dat er vele versachillende soorten hoofdpijn bestaan, die elk op een andere manier behandeld moeten worden. De fysiotherapeut kan aan een aantal oorzaken van hoofdpijn wat doen.

EpleyEpley manoeuvre bij BPPD

Een Manoeuvre volgens Epley wordt uitgevoerd bij patienten met een BPPD (Benigne Paroxysmale Positie afhankelijke Duizeligheid). BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van oorkristallen in een deel van het binnenoor waar zij zich niet horen te bevinden. Kenmerken van BPPD zijn duizeligheid, aanwezig enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals vooorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt mmestal niet langer dan een minuut en is vaak aanweizg in lig. Dit laatste onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid.

De behandeling bestaat uit het verplaatsen van de oorkristallen naar een minder gevoelig deel van het binnenoor.

Er worden vier opeenvolgende bewegingen met het hoofd gemaakt, waarbij iedere beweging 30-60 seconden wordt aangehouden. Bij iedere beweging kunt u duizelig worden.

De Epley methode is effectief bij ongeveer 80% van de BPPD patienten. Soms is echter 1 behandeling niet voldoende en kan het raadzaam zijn de Epley manoeuvre te herhalen.

DUUR VAN DE BEHANDELING

De Manoeuvre volgens Epley duurt ongeveer 15 minuten.

NA DE BEHANDELING

Ga na de behandeling even rustig zitten voordat u naar huis gaat, vooral de eerste minuten bestaat de kans dat de kristallen weer verschuiven waardoor duizeligheid ontstaat.

Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen.

Slaap de komende twee nachten half rechtop (hoek van 45 graden).

Vermijd de eerste paar dagen situaties waarbij het hoofd sterk naar voren of achteren moet bewegen (denk hierbij aan de kapper of de tandarts).

De hiervoor beschreven methode is effectief bij 80% van de BPPD patienten. Als deze methode bij u niet werkt kan uw fysiotherapeut overgaan op het geven van de zgn. Brandt-Daroff Thuisoefeningen. Ook bij mensen waarbij de klachten na enige tijd weer terugkeren worden de thuisoefeningen voorgeschreven om verdere terugkeer van de klachten te voorkomen. In die gevallen heeft de therapie op 95% van de gevallen succes.